بشقاب غذای سالم، که توسط متخصصان تغذیه در دانشکده سلامت دانشگاه هاروارد و انتشارات سلامت هاروارد طراحی شده، راهنمایی است برای انتخاب یک غذای سالم و متعادل. شما میتوانید یک نسخه از این راهنما را روی در یخچال قرار دهید تا همیشه در معرض دیدتان باشد.
دانشکده سلامت عمومی هاروارد طرحی از یک بشقاب غذایی سالم برای تغذیه روزانه منتشر کرده است؛ تمرکز این راهنمای تغذیه بر کیفیت مواد مصرفی است:
سعی کنید همیشه نیمی از بشقابتان پر از میوه و سبزیجات باشد:
سعی کنید میوهها و سبزیهای متنوع و رنگارنگ را انتخاب کنید و به یاد داشته باشید که سیبزمینی جزو این گروه محسوب نمیشود چون مصرف آن باعث افزایش قند خون میشود.
یک چهارم بشقابتان را با غلات کامل پر کنید:
منظور از غلات کامل این است که غذای شما باید از دانهای کامل تهیه شده باشد نه این که سبوس و جوانه آن قبلا جدا شده باشد. برای پر کردن این قسمت از بشقابتان میتوانید از گندم کامل یا جو کامل یا برنج قهوهای یا ماکارونی با آرد گندم کامل استفاده کنید. مصرف این نوع غلات در مقایسه با برنج و نان سفید اثر کمتری بر قند خون و انسولین دارد.
یک چهارم دیگر بشقاب را با منابع پروتئینی پر کنید:
ماهی، مرغ، حبوبات و آجیل از منابع سالم پروتئین هستند. میتوانید این مواد را با سالاد و سبزیجات مخلوط کنید. مصرف گوشت قرمز را کاهش دهید و از مصرف سوسیس و کالباس و سایرگوشتهای فرآوری شده بپرهیزید.
روغن گیاهی را به میزان متعادل مصرف کنید:
از روغنهای گیاهی مثل روغن زیتون، کانولا، سویا، ذرت، آفتابگردان و غیره استفاده کنید و از مصرف روغن جامد و هیدروژنه، که حاوی چربی ترانس است، بپرهیزید. به یاد داشته باشید که غذاهای کم چربی لزوما سالم نیستند. در واقع توصیه نمیشود که مصرف روغنهای سالم را کم کنید.
آب، چای یا قهوه بنوشید:
از مصرف نوشابههای قندی بپرهیزید زیرا این نوشابه ها انرژی بسیار زیاد و ارزش غذایی بسیار کمی دارند. مصرف شیر و لبنیات را به یک یا دو وعده در روز محدود کنید و بیش از یک لیوان کوچک در روز آب میوه ننوشید.
فعالیت ورزشی را فراموش نکنید:
آدمک دونده ای که در کنار بشقاب غذای سالم میبینید یادآور این نکته مهم است که فعالیت ورزشی نقش مهمی در کنترل وزن دارد.
بر کیفیت غذای مصرفی تمرکز کنید:
نوع کربوهیدرات (یا نشاسته) در غذا مهمتر از میزان مصرف کربوهیدرات است زیرا بعضی از مواد غذایی حاوی کربوهیدرات مانند سبزیجات (غیر از سیب زمینی)، میوهها، غلات کامل و حبوبات از سایر مواد غذایی حاوی کربوهیدرات سالمترند.
منبع:همشهری آنلاین
زردچوبه از ریشه خشک گیاهی به نام کوکروما لونگا به دست میآید. تحقیقات زیادی همچنین نشان میدهد که این ادویه در درمان برخی سرطانها موثر است که گمان میرود میتواند تقسیم و گسترش سلولهای سرطانی را متوقف کند. کورکومین – ماده فعال در زردچوبه-یک پلیفنول است که خاصیت آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی و ضدعفونیکننده دارد.
زردچوبه از ریشه خشک گیاهی به نام کوکروما لونگا به دست میآید. تحقیقات زیادی همچنین نشان میدهد که این ادویه در درمان برخی سرطانها موثر است که گمان میرود میتواند تقسیم و گسترش سلولهای سرطانی را متوقف کند. کورکومین – ماده فعال در زردچوبه-یک پلیفنول است که خاصیت آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی و ضدعفونیکننده دارد.
استفاده از زردچوبه در انواع غذاها و نوشیدنیها؛ از لاته سویا گرفته تا کیکهای گیاهی، تبدیل به مد روز شده است. اما بالاخره باید چیزی در این ادویه طلایی وجود داشته باشد که آنقدر شیفته دارد.
مطالعه علمی که به تازگی در نشریه علمی پزشکی منتشر شده است دریافته که ادویه زرد یک مسکن قوی مؤثر برای ورم مفاصل است. زردچوبه در آشپزی منطقه جنوب آسیا از قدیم یک طعمدهنده بوده و قرنها در طب شرقی به عنوان دارو استفاده شده است.
اما فقط چند سال است که علم مدرن شروع به بررسی آثار درمانی این ادویه کرده و نقش آن را به عنوان دارو بررسی میکند.
درمان مؤثری برای ورم مفاصل وجود ندارد و مسکنها هم به ندرت در این زمینه اثربخش هستند، اما زردچوبه میتواند مسکن قوی محسوب شود.
در آخرین آزمایشی که برای سنجش میزان اثرگذاری زردچوبه در کاهش درد مفاصل انجام شده است، دانشمندان از دانشگاه تاسمانی در استرالیا، به صورت تصادفی برای ۷۰ بیمار با نشانههای آرتروز زانو و تورم مفصل زانو، کپسولهای زردچوبه و یک شبهداروی دیگر به مدت ۱۲ هفته تجویز کردند.
شرکتکنندگان باید روزی دو کپسول – یا زردچوبه یا شبه دارو- را مصرف میکردند. نتایج در نشریه پزشکی آنالز منتشر شد. بر اساس این نتایج بیمارانی که کپسول زردچوبه مصرف کرده بودند در مقایسه با بیمارانی که شبهدارو مصرف کرده بودند، بعد از ۱۲ هفته درد کمتری احساس میکردند.
اسکنها هیچ تفاوتی در ساختار مفصل زانو گزارش نکرد که نشان میدهد اثر زردچوبه فقط روی گیرندههای درد است تا بخش جسمانی بیماری. درواقع هیچ درمان مؤثری برای ورم مفاصل وجود ندارد و مسکنها هم به ندرت در این زمینه اثربخش هستند؛ برای همین نتایج این تحقیق بسیار مهم است.
محققان میگویند تحقیقات بیشتری لازم است تا بتوان اهمیت بالینی این یافتهها را ارزیابی کرد.
ضمن آن که مصرف زردچوبه هیچ عوارض جانبی نداشت. همچنین افرادی که از کپسول زردچوبه استفاده کرده بودند در مقایسه با آنهایی که شبهدارو مصرف کرده بودند طی این مدت از مسکنهای کمتری برای کاهش درد استفاده کرده بودند.
اختلالت هورمونی به دلایل مختلفی در زنان ایجاد می شوند اما تاثیرات بسیار گسترده ای را بر سلامت زنان دارند و می تواند در مواردی حتی جان آن ها را نیز به خطر بیندازد. اختالات هورمونی می توانند باعث ایجاد سرطان، کیست های تخمدان، کیست رحم، جوش های زیاد و رشد موهای زاید و حتی در مواردی باعث نازایی در زنان شوند. علائم اختلالات هورمونی را جدی بگیرید.
اختلالت هورمونی به دلایل مختلفی در زنان ایجاد می شوند اما تاثیرات بسیار گسترده ای را بر سلامت زنان دارند و می تواند در مواردی حتی جان آن ها را نیز به خطر بیندازد. اختالات هورمونی می توانند باعث ایجاد سرطان، کیست های تخمدان، کیست رحم، جوش های زیاد و رشد موهای زاید و حتی در مواردی باعث نازایی در زنان شوند. علائم اختلالات هورمونی را جدی بگیرید.
به یاد داشته باشید که با دیدن این علائم باید سریعا به پزشک مراجعه کنید و مراقبت های زیر را از خود انجام دهید.
۱.افزایش مصرف تخم مرغ
۲.مصرف مواد غذایی ارگانیک
۳.رو آوردن به چرخه مصرف دانههای خوراکی
۴.افزایش مصرف گیاهان دارویی
۵.استفاده از روغنهای اسانس مثل: روغن مریم گلی، روغن رازیانه، روغن آویشن
۶.مصرف مکمل منیزیم
۷.مصرف ویتامین D
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، سرطان معده را شایع ترین و کشنده ترین سرطان در مردان ایرانی عنوان کرد و گفت: سال گذشته ۸۸۰۰ مورد جدید ابتلا به سرطان معده در کشور شناسایی شد.
به گزارش خبرگزاری مهر، شهرام یوسفی اظهار کرد: سرطان معده در حال حاضر در کشور ما شایعترین سرطان در میان مردان ایرانی است، در حالی که در کشورهای غربی و آمریکای شمالی جزو پنج سرطان رایج نیز قرار ندارد که این موضوع باعث اهمیت دوچندان این بیماری به عنوان یک معضل بهداشتی و درمانی در کشور ما است.
به گفته وی، سرطان معده کشندهترین سرطان در مردان ایرانی محسوب میشود و بر اساس آمار وزارت بهداشت در سال گذشته ۸۸۰۰ مورد جدید ابتلاء به سرطان معده در میان ایرانیان شناسایی شد.
این دانشیار بیمارستان شهدای تجریش از مهمترین ریسک فاکتورها یا عوامل خطر بروز سرطان معده به تغییر سبک زندگی ایرانیان، افزایش مصرف فست فودها، استعمال دخانیات و الکل، ابتلاء به عفونت هلیکوباکترپیلوری، مصرف غذاهای نمک سود یا دودی شده اشاره کرد.
یوسفی فست فود و غذاهای آماده را مهمترین عامل خطر و ریسک فاکتور ابتلاء به سرطان معده برشمرد و تاکید کرد: بهتر است مصرف فست فودها را به حداقل رسانده یا حتی به میزان صفر برسد. فست فودها یا غذاهای آماده دارای نیترات زیادی هستند که در معده به نیتروزآمین تبدیل میشوند و مهمترین عامل خطر بروز سرطان معده محسوب میشوند.
وی افزایش مصرف فست فودها به ویژه در مناطق به ویژه مناطق شهری را یک عامل هشدار ذکر کرد که باعث افزایش ریسک ابتلاء به سرطان معده و بروز بیماری در سالهای آتی میشود.
یوسفی با اشاره به فراگیری عفونت هلیکوباکترپیلوری در جمعیت زیادی از ایرانیان گفت: متأسفانه عفونت هلیکوباکترپیلوری در کشور ما فوق العاده کلونیزه است و از مهمترین عوامل یا ریسک فاکتورهای ابتلاء به سرطان معده به شمار میآید.
این متخصص رادیوانکولوژی، استعمال دخانیات اعم از سیگار و قلیان را از مهمترین عوامل خطر در ابتلاء به سرطان معده دانست و خاطرنشان کرد: این خطر در کمین فرد سیگاری و نزدیکانش است که دود سیگار را استنشاق میکنند.
به گفته وی، سن شایع بروز سرطان معده در دهه پنجم تا ششم زندگی آقایان ایرانی است و متأسفانه در مورد سرطان معده روش غربالگری خاصی وجود ندارد و تنها توصیه میشود که با مشاهده علائم مشکوک گوارشی افراد هر چه سریعتر برای پیگیریهای لازم به متخصص مراجعه کنند.
یوسفی، درمان سرطان معده را نیاز به همکاری گروههای مختلف پزشکی دانست و افزود: این بیماری با توجه به چالشهای بهداشتی و درمانی موجود در کشور نیاز به درمان همه جانبه و هماهنگی بین گروههای متخصص جراحی، رادیوانکولوژی و فوق تخصصان گوارش دارد تا بهترین رویکرد و روش درمانی مناسب برای بیمار انتخاب شود.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، به افرادی که دارای ریسک فاکتورهای مذکور، سابقه خانوادگی یا مشکلات گوارشی نظیر مشکل بلع غذا، احساس سیری زودرس، سنگینی بعد از غذا هستند توصیه کرد که در اولین فرصت به متخصص داخلی یا فوق تخصص گوارش مراجعه کنند تا اقدامات اولیه تشخیصی برای آنان انجام شود. زیرا با تشخیص بیماری در مراحل اولیه امکان بهبودی کامل بیمار با کمک درمانهای جراحی، شیمی درمانی و رادیوتراپی همزمان وجود دارد.
وی با تاکید بر اهمیت افزایش سطح آگاهی و اطلاع رسانی به عموم مردم در این خصوص گفت: مردم باید بدانند که در صورت وجود علائم گوارشی مشکوک و زمینه خانوادگی حتماً باید به پزشک مراجعه کند تا بررسیهای تشخیصی انجام شود و بتوان سرطان معده را در همان مراحل اولیه تشخیص داده وبا اقدامات درمانی باعث بهبود و معالجه کامل بیماری شویم.
به گفته یوسفی، سرطان معده نیز همانند سایر سرطانهای دارای مراحلی است که هرچه مرحله بیماری پایینتر باشد شانس بهبودی و علاج کامل بیمار بیشتر است به نحوی که در مرحله اول بیش از ۹۰ درصد شانس علاج یا درمان کامل وجود دارد. این در حالی است که هر چه سرطان پیشرفتهتر و به سمت مرحله ۳ و ۴ پیش رود، شانس بهبودی و علاج کامل کمتر میشود. مثلاً در مراحل پیشرفته و مرحله چهارم شانس بهبودی به کمتر از ۱۰-۵ درصد میرسد.
وی افزود: به همین دلیل تاکید میشود افراد با مشاهده علائم مشکوک یا مشکلات گوارشی به متخصص مراجعه کنند تا در صورت نیاز آندوسکوپی انجام شود و تشخیص بیماری در همان مراحل اولیه انجام شده و درمان آغاز و بیماری ریشه کن شود.
یوسفی با اشاره به وجود علائم مشترک در بیماریهای گوارشی خاطرنشان کرد: شایعترین علائم هشدار دهنده در مورد سرطان معده با بسیاری از علائم بیماریهای گوارشی دیگر مشابه است؛ علائمی نظیر سیری زودرس، تهوع، احساس پری بعد از خوردن غذا، نفخ، درد قبل و بعد از خوردن غذا. بنابراین حتماً باید فرد به پزشک مراجعه کنند.
وی با بیان اینکه متأسفانه درصد قابل توجهی از سرطان معده در کشور در مراحل پیشرفته بیماری شناسایی میشوند، گفت: بیش از نیمی از موارد جدید ابتلاء به سرطان معده در مراحل سوم و یا بالاتر شناسایی میشود که بیماری به سایر ارگان نظیر کبد، ریه و استخوان گسترش پیدا کرده و درمان ها جنبه تسکینی پیدا میکند و باعث بهبود یا علاج کامل نمیشود.
به گفته دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، متأسفانه درصد قابل توجهی از بیماران که در مرحله پیشرفته یا چهارم بیماری شناسایی میشوند ظرف کمتر از دو سال علیرغم تمامی درمانهای موجود فوت میکنند.
یوسفی به مبتلایان به سرطان معده تاکید کرد که در شرایط فعلی به خاطر ترس از کرونا درمان خود را رها نکرده و حتماً مراحل درمانی خود را طبق نظر پزشک معالج خود ادامه دهند.
------------------------------------------------
------------------------------------------------
آدرس : تهران-بزرگراه چمران جنوب نرسیده به باقرخان-نبش شمالی خیابان کاج-کلینیک امید تهران-پلاک ۳۶
تلفن : ۶۶۵۶۳۲۱۶
فکس : ۶۶۱۲۶۷۳۹
آدرس اینستاگرام: https://www.instagram.com/Dr_foudazi
آدرس تلگرام: t.me/Dr_foudazi
سمینار زندگی با سرطان با حضور اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و به میزبانی این دانشگاه بهصورت مجازی همراه با امتیاز بازآموزی برگزار میشود.
دبیر علمی این سمینار گفت: چهارم فوریه روز جهانی سرطان است و در ایران همبرگزاری سمینار هفته منتهی به این روز به نام هفته ملی مبارزه با سرطان نامگذاری شده؛ به همین مناسبت امسال سمینار زندگی با سرطان توسط انجمن مدیکال انکولوژی و هماتولوژی ایران شاخه خراسان در مشهد برگزار میشود.
دکتر محسن صدیق شمسی افزود: با توجه به شیوع بیماری کرونا، سمینار امسال به صورت وبینار برگزار شده و به آدرس http://webinar.mums.ac.ir/samed در دسترس علاقهمندان خواهد بود.
وی اضافه کرد: این وبینار روز پنجشنبه دوم بهمن ماه با همکاری واحد EDO بیمارستان امام رضا(ع) و مرکز آموزش مداوم دانشگاه انجام میشود،
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد هدف از برگزاری این سمینار را کاهش بار سرطان در جامعه و افزایش مهارت پزشکان در کاهش مشکلات مبتلایان به سرطان دانست و گفت: مباحث غربالگری سرطان، اورژانسهای انکولوژی، مراقبت از بیماران سرطانی، مهارت گفتن خبر بد، کنترل درد در بیمار سرطانی، کنترل عوارض گوارشی، حفظ باروری در مبتلایان به سرطان و مراقبت از بیماران سرطانی در زمان پاندمی کووید در وبینار مطرح خواهد شد.
------------------------------------------------
------------------------------------------------
آدرس : تهران-بزرگراه چمران جنوب نرسیده به باقرخان-نبش شمالی خیابان کاج-کلینیک امید تهران-پلاک ۳۶
تلفن : ۶۶۵۶۳۲۱۶
فکس : ۶۶۱۲۶۷۳۹
آدرس اینستاگرام: https://www.instagram.com/Dr_foudazi
آدرس تلگرام: t.me/Dr_foudazi
عضو هیات علمی پژوهشکده زیست فناوری رویان در خصوص کاربرد نانو ذرات در دارو رسانی و انتقال دارو به بافت هدف در بیماریهای مختلف مانند سرطانها و کاهش میزان سمی بودن داروها از طریق کپسوله کردن آنها با نانو حاملها توضیحاتی را ارائه داد.
درمان انواع سرطان بسیار اهمیت دارد و پژوهشگران رویان درباره نانو حاملهای دارویی که جهت درمان بیماریهای مختلف از جمله سرطان میتوانند داروها را به سلول هدف وارد کنند، تحقیقاتی را انجام دادهاند. محققان توانستهاند از " کیتوسان" به عنوان یک پلیمر زیستی خارج شده از پوسته سختزیستان مانند میگو و خرچنگ و یک آمینوپلی ساکارید زنجیرهای با زیست سازگاری بالا، زیست تخریبپذیری مناسب و ایمنیزایی کم در ساخت نانو حاملهای دارویی استفاده کنند. در تحقیقات انجام شده در پژوهشگاه رویان از کیتوسان برای ساخت نانو حاملی چند لایه استفاده شد که جاذبه الکترواستاتیکی بین لایهها، اساس پایداری آن را تشکیل میدهد و به طور هدفمند در دو مرحله زمانی متوالی، دو داروی متفاوت را به سلولهای مدل سرطان سینه تحویل میدهد.
کاربرد نانو حاملهای مهندسی شده با هدف درمان اختصاصی سرطان
زهره میراحمدی زارع در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه یک سیستم طراحی شده بر پایه نانو دارای ابعاد و ویژگیهای قابل کنترل برای حمل مولکولهای زیستی با عملکردهای متفاوتی است، اظهار کرد: از جمله این عملکردها میتوان به مولکولهای کوچک، پروتئینها و ژنها اشاره کرد، این ویژگیهای غیر معمول نانوسیستمها باعث میشود آنها بتوانند از طریق تنظیم دقیق اندازه، مورفولوژی و خاصیت سطح، اثرات برجستهای را برای تشخیص و یا درمان بیماریهای مختلف مانند سرطان از خود نشان دهند.
وی در خصوص کاربرد نانو ذرات در دارو رسانی و انتقال دارو به بافت هدف در بیماریهای مختلف گفت: نانوذرات به دلیل خواص منحصر به فرد خود از جمله اندازه ذرات، زیست سازگاری، زیست توزیع پذیری، نسبت سطح به حجم بالا و نیز قابلیت بالا در عاملدار شدن سطح توسط سایر مولکولها میتوانند با راندمان بالا در سیستمهای دارو رسانی و انتقال دارو به بافت هدف در بیماریهای مختلف از جمله در درمان سرطان مورد استفاده قرار گیرند.
عضو هیأت علمی پژوهشکده زیست فناوری رویان خاطرنشان کرد: وجود پیشرفتهای شگرف در تشخیص و درمان بسیاری از انواع سرطان به دلیل مقاومت دارویی و همچنین عوارض جانبی داروها در بسیاری از موارد، درمان سرطان را با شکست مواجه میکند و منجر به مرگ بیماران میشود. در چندین دهه گذشته کاربرد نانو حاملهای مهندسی شده با هدف درمان اختصاصی سرطان پیشرفت چشمگیری داشته است.
کاهش سمی بودن داروها از طریق کپسوله کردن آنها با نانو حاملها
وی در خصوص پیشرفتهای کاربردی نانو حاملهای مهندسی شده، افزود: این پیشرفتها به طوری است که عوامل درمانی مختلف از جمله داروهای آب دوست و آب گریز را در نانو حاملهایی با اندازه، شکل و خصوصیات سطحی مناسب، کپسوله کرده تا نیمه عمر آنها در گردش خون افزایش یابد، در حالی که تحویل دارو محدود به بافت هدف شود (زیست توزیعپذیری) و میزان سمی بودن کاهش یابد.
میراحمدی زارع با توضیح اینکه استفاده از نانوتکنولوژی در هدفمند کردن غیرفعال و فعال سیستمهای دارو رسانی پزشکی، یک استراتژی مؤثر در برطرف کردن عوارض جانبی بیماری است، تصریح کرد: اساس هدفمندی غیرفعال دارو رسانی پزشکی به این صورت است که داروهای ماکرو مولکولی و نانو حاملها به دلیل وجود مویرگهایی با دیواره نشتپذیر و همچنین عدم حضور و یا نقص عملکرد سیستم لنفاوی در داخل تومور، به طور موثرتری تومورها را هدف قرار میدهد.
وی با اشاره به نحوه عملکرد هدفمندی فعال دارو رسانی پزشکی، اضافه کرد: در هدفمندی فعال با افزودن گیرندههای اختصاصی علیه سلول سرطانی به سطح نانو حامل، مقدار اتصال نانو حامل به سلولهای سرطانی افزایش خواهد یافت و این نانو حاملها توجه زیادی را در انتقال انواع مختلفی از داروها به خود جلب میکنند، زیرا این سیستمهای دارو رسانی میتوانند از مولکولهای فعال در برابر عوامل بیرونی مانند نور، اکسیژن و مواد شیمیایی محافظت کنند و به عبارت دیگر این سیستمها از کاهش فعالیت ترکیبات فعال ممانعت کرده و به عنوان حاملی برای رساندن آنها به ارگانهای هدف و رهایش کنترل شده آنها عمل میکند.
محافظت نانو حاملها از ماکرومولکولها در برابر شرایط سخت بدن
عضو هیأت علمی پژوهشکده زیست فناوری رویان تاکید کرد: نانو حاملها میتوانند از ماکرومولکولها در برابر شرایط سخت بدن مانند محیط اسیدی معده یا لیزوزومهای داخل سلولی، مقدار زیاد پروتئازها و سایر آنزیمها در گردش خون محافظت کرده و عبور مخفیانه و محافظت شده این ماکرومولکولها را از غشاهای سلولی تسهیل کنند، چرا که این ماکرومولکولها به خودی خود نمیتوانند به سلولها ورود پیدا کنند.
ساخت نانو حاملهای دارویی از پوسته میگو و خرچنگ
وی تصریح کرد: کیتوسان یک آمینوپلی ساکارید زنجیرهای با زیست سازگاری بالا، زیست تخریبپذیری مناسب و ایمنیزایی کم است که به طور گسترده در ساخت نانو حاملهای دارویی استفاده میشود.
میراحمدی زارع با بیان اینکه اصلاح شیمیایی "کیتو" از طریق گروههای هیدروکسیل و آمین در ساختار زنجیره انجام میشود، توضیح داد: اصلاح شیمیایی کیتو به کیتوسان قابلیت حمل انواع ماکرومولکولهای زیستی مانند پروتئین و ژن را میدهد.
ساخت کیتوسان چند لایه در پژوهشکده رویان برای درمان سرطان
وی با اشاره به اینکه در تحقیقات انجام شده در پژوهشگاه رویان از کیتوسان برای ساخت نانو حاملی چند لایه استفاده شد که جاذبه الکترواستاتیکی بین لایهها اساس پایداری آن را تشکیل میدهد، اضافه کرد: این نانو حامل پلیالکترولیتی به طور هدفمند شده و در دو مرحله زمانی متوالی، دو داروی متفاوت را به سلولهای مدل سرطان سینه تحویل میدهد.
عضو هیأت علمی پژوهشکده زیست فناوری رویان در خصوص رهایش دو داروی متفاوت در سلولهای سرطانی گفت: رهایش داروها به نحوی است که داروی اول ابتدا بافت سرطانی و غشای سلولهای سرطانی را تخریب و نفوذپذیر میکند و در مرحله بعد داروی اصلی باعث القای مرگ در سلولهای سرطانی میشود. کارایی این نانو حامل به نحوی است که بر سلولهای سالم در بافت مجاور تأثیر چندانی ندارد. این کار در فاز آزمایشگاهی با موفقیت انجام شده و در آینده در مدل موشی مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
------------------------------------------------
------------------------------------------------
آدرس : تهران-بزرگراه چمران جنوب نرسیده به باقرخان-نبش شمالی خیابان کاج-کلینیک امید تهران-پلاک ۳۶
تلفن : ۶۶۵۶۳۲۱۶
فکس : ۶۶۱۲۶۷۳۹
آدرس اینستاگرام: https://www.instagram.com/Dr_foudazi
آدرس تلگرام: t.me/Dr_foudazi
اگر بی حسی مداوم را در لبهای خود تجربه میکنید، میتواند نشانهای از سرطان دهان باشد.
به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از هلث لاین؛ سرطان دهان به دستهای از بیماریهای سرطانی مربوط به ناحیه سر و گردن گفته میشود. سرطان دهان به عنوان ششمین سرطان شایع جهان شناخته میشود و تشخیص و درمان آن بر عهده متخصصان دهان و دندان و گوش، حلق و بینی است.
اداره ملی بهداشت انگلیس گزارش داد که تشخیص به موقع میتواند شانس زنده ماندن در موارد ابتلا به سرطان دهان را از ۵۰ درصد به ۹۰ درصد افزایش دهد.
سرطانهای دهان و گلو میتواند علائم مختلفی از جمله بی حسی در دهان را به همراه داشته باشد. احساس بی حسی ممکن است در سراسر دهان و لبها یا در مناطق دارای نقص وجود داشته باشد.
این اتفاق زمانی رخ میدهد که سلولهای سرطانی باعث آسیب عصبی یا آسیب رگهای خونی در دهان شوند. هر ماه یک بار دهان خود را با دقت بررسی کنید تا اگر علائم ناهنجاری وجود دارد، آنها را مشاهده کنید. از یک آینه بزرگ کننده در زیر نور شدید استفاده کنید تا دید خوبی داشته باشید.
سیگار کشیدن و سایر اشکال مصرف دخانیات با بیشتر موارد سرطان دهان در ارتباط است. همچنین مصرف بیش از حد الکل نیز خطر ابتلا به سرطان دهان را افزایش میدهد.
علائم سرطان دهان که باید کنترل شوند:
- درد یا تحریک در زبان یا دهان
- ظهور لکههای قرمز یا سفید در دهان یا لب ها
- ظهور لکههای ضخیمی روی زبان و داخل دهان
- التهاب در فک
- مشکل جویدن یا بلعیدن
------------------------------------------------
------------------------------------------------
آدرس : تهران-بزرگراه چمران جنوب نرسیده به باقرخان-نبش شمالی خیابان کاج-کلینیک امید تهران-پلاک ۳۶
تلفن : ۶۶۵۶۳۲۱۶
فکس : ۶۶۱۲۶۷۳۹
آدرس اینستاگرام: https://www.instagram.com/Dr_foudazi
آدرس تلگرام: t.me/Dr_foudazi
پژوهشگران کانادایی، مسیر سلولی جدیدی را شناسایی کردهاند که میتواند رشد و گسترش تومورهای مغزی را محدود کند.
پژوهشگراندانشگاه مکگیل(McGill University) کانادا، یک مسیر سلولی جدید را شناسایی کردهاند که با کنترل بازیابی پروتئینهای گیرنده سطح سلول، رشد و گسترش تومورهای مغزی را محدود میکند.
این پژوهش نشان میدهد این مسیر سلولی که پروتئینی موسوم به "Rab35" را شامل میشود، در بیماران مبتلا به گلیوبلاستوما معیوب است و بازیابی فعالیت Rab35 میتواند یک راهبرد درمانی جدید برای این نوع کشنده از سرطان مغز باشد.
گلیوبلاستوما، تهاجمیترین نوع سرطان مغز است و از آنجا که امکان درمان آن تا حد زیادی وجود ندارد، بیمار به طور میانگین طی ۱۴ ماه پس از تشخیص از دنیا میرود. تکثیر و گسترش سلولهای گلیوبلاستوما مانند سایر سرطانها، به پروتئینهای گیرنده گوناگون خارج از سلول بستگی دارد. سطح این پروتئینهای گیرنده، توسط مسیرهای انتقال سلولی کنترل میشود که گیرندهها را درونی میکند و سپس، یا به تخریب آنها میپردازد یا آنها را به سطح سلول بازمیگرداند.
این مسیرهای انتقال در سلولهای سالم، توسط گروهی از پروتئینها موسوم به "GTPases" تنظیم میشوند. "پیتر مکفرسون"(Peter McPherson)، از پژوهشگران این پروژه گفت: ما پیشتر نشان دادهایم که سطحی از یکی از انواع پروتئینهای GTPases موسوم به Rab35، در گلیوبلاستومای انسانی کاهش مییابد؛ بنابراین در پی بررسی نقش Rab35 در گسترش گلیوبلاستوما هستیم.
با بالا رفتن سن احتمال ابتلا به سرطان و بیماری های خطرناک در هر فردی افزایش می یابد بنابراین باید این آزمایشات چکاپ مهم را حتما انجام دهید.
وقتی که سن بالا می رود، باید بیشتر مراقب سلامتی خود باشید در نتیجه بیش از بقیه به چکاپ های پزشکی نیاز پیدا می کنید. افزایش سن باعث می شود که انسان ها بیشتر در معرض مشکلاتی مثل دیابت، سرطان و بیماری های مختلف باشند به همین دلیل بعضی از چکاپ ها هستند که بیش از بقیه اهمیت دارند که در این قسمت ده مورد از مهمترین های آن را به شما معرفی خواهیم کرد.
1. آزمایش و چکاپ سرطان روده
سرطان روده بیش از سرطان ریه و سرطان سینه افراد را درگیر می کند. این روزها افراد بیشتری به این سرطان مبتلا می شوند البته که جوانان هم در موارد نادری به این سرطان مبتلا می گردند. عموما افراد بالای 60 سال بیشتر در معرض خطر هستند؛ مخصوصاً مردان، که بیش از خانم ها در معرض این خطر قرار می گیرند.
آزمایش سرطان روده چیست؟
آزمایش سرطان روده به افراد کمک می کند که هر گونه مشکلات را قبل از ظاهر شدن علائم در خودشان تشخیص دهند.
این آزمایش چه کار می کند؟
آزمایش سرطان روده یک نوع آزمایش گروه خونی است که در آن نمونه مدفوع فرد جمع آوری می شود. سپس آن را به آزمایشگاه می فرستند تا روی آن تجزیه تحلیل انجام گردد که در بسیاری از موارد، افراد بالای 60 سال هر دو سال یکبار باید این آزمایش را انجام دهند.
چرا آزمایش سرطان روده اهمیت دارد؟
سرطان روده به شدت در حال افزایش است و هر چه زودتر آن را تشخیص دهید، درمان آن ساده تر است. بسیار مهم است که در همان مراحل اولیه متوجه آن شوید.
در این آزمایش چه اتفاقی می افتد؟
نمونه مورد نظر را برای بررسی الگوهای خونی و رد پای هرگونه خون مورد آزمایش قرار می گیرند. گاهی اوقات آزمایش دوباره برای فرد تجویز می گردد. اگرچه فرد باید کلونوسکوپی را هم پشت سر بگذارد تا مطمئن شود که سرطان روده دارد یا خیر.
2. آزمایش و چکاپ کلسترول
کلسترول یکی از انواع چربی ها است که از طریق خون در بدن انسان جریان پیدا می کند. مقدار بالای کلسترول ممکن است رگ ها را مسدود کرده و فرد را مستعد سکته و حمله قلبی کند.
آزمایش کلسترول چیست؟
در آزمایش کلسترول سطح کامل کلسترول را اندازه می گیرند و نشان می دهد که فرد به بیماری قلبی مبتلا است یا خیر.
آزمایش کلسترول در بدن شامل چه چیزهایی است؟
در این ازمایش سطح کلسترول HDL و LDL را همراه با تری گلیسیرید اندازه گیری می کنند. اگر سطح کلسترول بیش از 200 باشد و سطح LDL بیش از 130 و HDL تقریباً چهل یا کمتر باشد، احتمالاً فرد در معرض خطر است. به عبارت دیگر خطر حمله قلبی در این فرد بالاتر از بقیه می باشد. افزایش سطح کلسترول نشان می دهد که فرد بیشتر مستعد بیماری کیسه صفرا است.
چرا این آزمایش ها اهمیت دارند؟
اندازه گیری سطح لیپید و همچنین چربی های HDL، LDL و VLDL و دیگر پارامترها مانند کلسترول کلی و سطوح تری گلیسیرید اهمیت زیادی دارند. یعنی اگر کلسترول و این چربی ها از حد طبیعی فراتر رفته باشد، احتمالاً فرد باید سبک زندگی خود را تغییر دهد.
بعد از این آزمایش چه اتفاقی می افتد؟
در نهایت می توانید از طریق یک ورزش منظم و رژیم غذایی، سلامت خود را تضمین کنید. اگر از لحاظ ژنتیکی مستعد بیماری قلبی باشید، پزشک به شما پیشنهاد می کند که حتماً داروهای خاصی را استفاده کنید.
3. آزمایش و چکاپ پوست
زمانی که به متخصص پوست مراجعه می کنید، احتمالاً هرگونه خال، آکنه یا هر مورد دیگری را برای جلوگیری از اتفاقات جدی تر در شما بررسی می کنند. اصلاً نباید از این موضوع بترسید زیرا اکثریت این ضایعه های پوستی هیچ بیماری خاصی را نشان نمی دهند و فقط محض اطمینان مورد آزمایش قرار می گیرند.
آزمایش پوست چه مواردی را شامل می شود؟
اگر موارد مشکوکی مانند تغییر شکل، تغییر سایز و رنگ خال را روی پوست مشاهده کردید، بهتر است به متخصص پوست مراجعه کنید. احتمالاً او سابقه خانوادگی چنین مشکلاتی را از شما می پرسد.
چرا این آزمایش اهمیت دارد؟
موارد ابتلا به ملانوما در دهه گذشته رو به افزایش است. به همین دلیل افراد هر چه زودتر این مشکلات را شناسایی کنند، احتمال درمان در آن ها بالاتر می رود.
چه مواردی را باید به ذهن بسپارید؟
هر گونه تغییر رنگ مثل آبی، برنزه، سیاه و قهوه ای و سایز بزرگتر یا کوچکتر از حد طبیعی را روی خال مورد بررسی قرار دهید.
بعد از این آزمایش چه اتفاقی می افتد؟
ملانوما ممکن است در هر جایی از بدن اتفاق بیفتد. بنابراین خودتان به راحتی نمی توانید آن را بررسی کنید. مثلاً ممکن است این ملانوما روی لثه، چشم یا حتی اجزای تناسبی هم رخ بدهند و در نتیجه چکاپ کلی توصیه می شود.
4. آزمایش و چکاپ چشم
آزمایش چشم وضعیت چشم های شما را نشان می دهد اما ممکن است علائم دیگر و وضعیت هایی که از آنها آگاهی ندارید را هم تشخیص دهد.
چرا باید ازمایش چشم انجام دهیم؟
در چنین حالاتی چشم پزشک چشم های شما را بررسی می کند و نواحی اطراف آن را ارزیابی می کند. سپس هر گونه علائم مشکوک را در شما آزمایش خواهد کرد.
آزمایش چشم شامل چه مواردی می باشد؟
چشم پزشک یا متخصص چشم می تواند هرگونه موارد غیر طبیعی را در چشم شما مشاهده کند. همچنین نسخه های پزشکی شما را مربوط به چشم یا هر بیماری دیگر مطالعه می کنند.
اهمیت آزمایش چشم
آزمایش چشم می تواند وضعیت های مختلف مثل گلوکوما یا دیابت را نشان دهد. اگر هر گونه مشکلی در این آزمایش مشاهده گردد، پزشک احتمالاً آزمایش های بعدی را برای شما تجویز می کند.
چه زمانی باید به طور منظم چشم خود را بررسی کنید؟
در هر سنی، به خصوص بعد از 40 سالگی انجام آزمایش های چشم توصیه می شود. متخصص چشم ممکن است آزمایش های زیر را برای شما تجویز کند:
آزمایش ضخامت قرنیه
آزمایش چگونگی عملکرد قرنیه و عنبیه در کنار یکدیگر
تست بینایی
5. آزمایش و چکاپ سرطان سینه
آزمایش سرطان سینه می تواند وجود هرگونه سرطان سینه را به سرعت تشخیص دهد. عموماً از فرد آزمایش اشعه ایکس گرفته می شود و این کار توسط فردی به نام ماموگرام انجام می گردد.
کاربرد آزمایش سرطان سینه چیست؟
مشخصا خانم های 50 سال به بالا می توانند سالانه به ماموگرام مراجعه کنند و خطر سرطان سینه را تا 16 درصد کاهش دهند. اگرچه ماموگرام می تواند بیماری هایی را تشخیص دهد که هیچ گونه علائمی ندارد. در نتیجه آزمایش ها و درمان های غیر ضروری به پایان می رسند.
آزمایش سرطان سینه چه مواردی را شامل می شود؟
سرطان ها به طور جداگانه و با ترتیب مورد بررسی قرار می گیرند و برای تشخیص آن از دستگاه اشعه ایکس استفاده می کنند. اگرچه کمپرس از طریق این دستگاه ممکن است کمتر از 30 ثانیه طول بکشد اما بسیاری از خانم ها این آزمایش را یک آزمایش سخت می دانند.
چرا آزمایش سرطان سینه اهمیت دارد؟
در بسیاری از کشورها تقریباً از هر هشت نفر، یک نفر به این سرطان مبتلا می شود. معمولاً اولین آزمایش ها بعد از سن 50 سالگی مورد بررسی قرار می گیرد و نباید اجازه دهید که این آزمایش به بعد از سن 50 سالگی موکول شود.
بعد از آزمایش سرطان سینه چه اتفاقی می افتد؟
نتایج آن مورد بررسی قرار می گیرد و هر گونه مورد خاصی دوباره آزمایش می شود.
6. آزمایش و چکاپ رحم
آزمایش رحم یک نوع آزمایش است که برای تشخیص هر گونه مشکلات مورد بررسی قرار می گیرد و به جلوگیری از سرطان کمک می کند.
آزمایش رحم شامل چه مواردی می شود؟
در این آزمایش، فرد تکنسین یا پزشک یک وسیله مخصوص را در قسمت واژن قرار می دهد که با استفاده از آن می تواند نواحی اطراف رحم را مشاهده کند.
چرا باید این آزمایش را انجام دهید؟
این روزها بیش از همیشه این بیماری ها تشخیص داده می شوند؛ البته که تعداد آن ها به طور کلی خیلی زیاد نیست.
چه زمانی باید این آزمایش را انجام داد؟
همه خانم ها در گروه سنی 25 تا 64 سال باید هر سال 3 الی 5 سال این آزمایش را انجام دهند. در بیشتر موارد، نتایج نرمال و طبیعی هستند اما مواردی هم می باشند که نیاز به آزمایش های بعدی دارد.
7. آزمایش و چکاپ سرطان ریه
سرطان ریه یکی از کشنده ترین سرطان ها در جهان محسوب می شود و احتمال زنده ماندن در آن 16 درصد است.
تست سرطان ریه چیست؟
در این آزمایش، خون فرد را برای بررسی هرگونه پادتن اندازه می گیرند که از طریق آن ها سیستم ایمنی می تواند به سرطان ریه پاسخ بدهد. این آنتی بادی ها باید پنج سال قبل از وجود تومور توسط سی تی اسکن تشخیص داده شوند.
چرا این ازمایش اهمیت دارد؟
هدف این آزمایش این است که در سریع ترین زمان ممکن متوجه تومورها بشوند و تا زمانی که به اندازه یک توپ گلف نرسیده اند تشخیص داده شوند. بنابراین احتمال زنده ماندن فرد به شدت افزایش پیدا می کند.
نتایج این آزمایش چه چیزی را نشان می دهند؟
نتایج اغلب ممکن است با خطای 7 درصدی یا کمتر همراه باشد. دسته بندی های ریسک یا پرخطر شامل افراد سیگاری است که تقریباً بین 40 تا 75 سال سن دارند. معمولاً به این افراد توصیه می کنند که هر دو سال یکبار این آزمایش را انجام دهند.
8. آزمایش و چکاپ کولون
در این آزمایش سرطان روده و رکتوم را مورد بررسی قرار می دهند. بسیار مهم است که تشخیص هر چه سریعتر انجام شود تا درمان بهتری صورت بگیرد.
اهمیت آزمایش سرطان کولو
در این آزمایش که شبیه به کلونوسکوپی است، پزشک یک لوله مرتجع و روشن را وارد رکتوم می کند که این دستگاه به دنبال هر گونه پلیپ در این ناحیه می گردد.
این آزمایش چگونه عمل می کند؟
متاسفانه این آزمایش همیشه نمی تواند موثر واقع شود زیرا کولونوسکوپی ها طبیعتاً باید در هر 10 سال یک بار انجام شوند.
9. آزمایش و چکاپ سرطان دهان
اول از همه کمبود لوازم و تجهیزات برای آزمایش استاندارد دهان وجود دارد. در نتیجه ممکن است که این سرطان ها به غدد لنفاوی برسند. همچنین پزشک باید هر گونه ضایعه سفید یا قرمز غیرطبیعی را در فرد بررسی کند. افرادی که به الکل یا تنباکو اعتیاد دارند، حتماً باید این آزمایش را انجام دهند زیرا بیشتر در معرض خطر هستند.
10. آزمایش و چکاپ سرطان پروستات
چرا آزمایش سرطان پروستات اهمیت دارد؟
دو نوع آزمایش وجود دارد یکی از آنها آزمایش رکتال دیجیتال و دیگری آزمایش آنتی ژن پروستات است. در آزمایش اول، پزشک رکتوم را برای وجود هرگونه غده یا موردی غیر طبیعی بررسی می کند اما در آزمایش دوم سطح آنتی ژن ها را در پروستات و خون می سنجد.
چگونه از سرطان پروستات جلوگیری کرده یا آن را کنترل کنیم؟
اکثر متخصصان نتیجه این آزمایش را یک نتیجه نرمال و طبیعی می یابند اما باز هم خطر سرطان پروستات در هر فردی بالا است. عفونت پروستات ، بزرگ شدن پروستات یا مصرف بعضی از دارو های خاص، فرد را بیشتر در معرض خطر قرار می دهد بنابراین بهتر است که همیشه دستورات پزشک را به شکل کامل رعایت کنید.
پروتئین یک قسمت اساسی در یک رژیم غذایی سالم است و عدم مصرف کافی آن میتواند مشکلات جدی سلامتی ایجاد کند.
پروتئین یک عنصر درشت مغذی پیچیده است که در برخی غذاها مانند محصولات حیوانی و حبوبات یافت میشود. در ابتداییترین شکل، پروتئین رشته ای از اسیدهای آمینه است که باعث ایجاد عناصر سازنده در قسمتهای فیزیکی بدن از جمله عضلات، استخوانها، پوست، مو، ناخنها و اندامها میشود.
کمبود پروتئین، که هیپوپروتئینمی نیز نامیده میشود، معمولاً با مصرف کم پروتئین در خون مرتبط است. این وضعیت حدود ۱ میلیارد نفر را در سراسر جهان درگیر میکند.
کمبود پروتئین میتواند طیف وسیعی از علائم را ایجاد کند، که بسته به شدت کمبود ممکن است متفاوت باشد.
در موارد خفیف کمبود پروتئین دارای علایم زیر است:
هنگامی که بدن سعی در تحریک دریافت پروتئین دارد اشتهای بیشتری به پروتئین افزایش مییابد
ضعف
خستگی
علائم یک مورد متوسط کمبود پروتئین عبارتند از:
تحلیل رفتن عضلات که به آن آتروفی عضله نیز گفته میشود
کم پشتی موها
ناخنهای شکننده
پوسته پوسته شدن
کمبود شدید پروتئین میتواند باعث مشکلات جدی در سلامتی شود، مانند:
نفخ معده
نارسایی کبد
پوستی که شکافته میشود
رشد کوتاه مدت
استخوانهای متخلخل ضعیف و نازک
کمبود پروتئین معمولاً با سو تغذیه و مصرف ناکافی پروتئین در ارتباط است. کمبود پروتئین همچنین میتواند با یک بیماری زمینه ای مرتبط باشد، مانند سلیاک یا بیماری کرون که میتواند در جذب مواد مغذی تداخل ایجاد کند.
میزان پروتئین مورد نیاز به سن، سلامتی و سطح فعالیت شخص بستگی دارد. برخی از افراد – مانند ورزشکاران – ممکن است به پروتئین بیشتری نیاز داشته باشند. یک متخصص تغذیه ثبت شده میتواند به شما کمک کند تا میزان پروتئین مورد نیاز خود را بر اساس سبک زندگی منحصر به فرد و سابقه سلامتی خود تعیین کنید.
کسانی که بیشتر در معرض کمبود پروتئین هستند عبارتند از:
بزرگسالان بالای ۷۰ سال
گیاهخواران
با این حال، افرادی که محصولات حیوانی مصرف نمیکنند، هنوز هم میتوانند پروتئین کافی را از منابع گیاهی دریافت کنند. یک مطالعه مقایسه ای ۲۰۱۳ در مورد مشخصات مغذی گیاه خواران و گوشت خواران نشان داد که افراد خوراکی گیاهی پروتئین زیادی از غذاهای گیاهی مانند عدس و لوبیا دریافت میکنند. در آن مطالعه، گیاهخواران به اندازه نیمه گیاهخواران یا گیاهخوارانی که تخم مرغ و محصولات لبنی میخورند پروتئین دریافت کردند.
تا زمانی که آگاهانه پروتئین کافی از منابع گیاهی دریافت میکنید، در معرض خطر کمبود پروتئین نخواهید بود.
اگر علائم کمبود پروتئین مانند خستگی غیرقابل توضیح یا تغییر در مو، پوست و ناخنهای خود را مشاهده کردید، باید به پزشکی مراجعه کنید که آزمایش پروتئین پلاسما را برای تأیید کمبود پروتئین و رد سایر علل انجام دهد.
کمبود پروتئین معمولاً با افزایش مصرف روزانه پروتئین یا درمان یک اختلال اساسی درمان میشود. یک فرد بالغ سالم به طور کلی میتواند حداکثر ۲ گرم در کیلوگرم پروتئین در روز مصرف کند.
مواد غذایی حاوی پروتئین شامل موارد زیر است:
آجیل و دانههایی مانند بادام، پسته، بادام هندی، و دانههای کتان
حبوبات، مانند عدس و لوبیا
تخم مرغ
غذاهای دریایی، مانند ماهی یا میگو
مرغ یا بوقلمون
محصولات لبنی، مانند ماست یونانی یا پنیر