کلینیک امید تهران: هنگامی که سرطان مری در مراحل ابتدایی است، معمولاً این مشکل علائم خاصی برای بیمار به همراه ندارد. در واقع سرطان مری زمانی علائم اولیه خود را نشان میدهد که بیماری نسبتا پیشرفت کرده باشد. با پیشرفت علائم بیماری، یک یا چند مورد از علایم زیر را در بیمار میتوان مشاهده کرد:
• مشکل در بلع غذا (دیسفاژی): این مشکل اغلب جزء علایم اولیه ابتلا به سرطان مری است که در نتیجه تشکیل تومور و تنگ شدن مسیر مری ایجاد میشود. در این حالت ممکن است بیمار احساس چسبندگی غذا در زمان بلع داشته باشد. در صورتی که این مشکل تشدید شود، احتمالاً فرد در زمان مصرف مایعات نیز با مشکل مواجه میشود.
• حالت تهوع: پس از خوردن غذا (که در واقع باعث برگشت غذایی میشود که در ظاهر در مری چسبیده است) بیمار احساس حالت تهوع می کند.
• درد: وجود درد در ناحیه سینه یا پشت سینه در زمان بلع غذا (اودینوفاژی یا بلع دردناک غذا)
• کاهش وزن
• استفراغ خونی
• سرفه: که به طور خاص در زمان بلع غذا مشاهده میشود
• گرفتگی صدا
• رفلکس اسیدی: علائم رفلکس معده میتواند در مراحل اولیه بیماری مشاهده شود و در زمان پیشرفت سرطان در ناحیه پایین مری نزدیک معده تشدید شود. این علائم شامل درد در ناحیه سینه و سوزش سر دل است. لازم به ذکر است که رفلکس اسیدی در بسیاری از افراد بدون دلیل خاص مشاهده میشود و اکثر افراد مبتلا به این مشکل سرطان مری ندارند.
اگر سرطان در سایر بخشهای بدن پخش شود، سایر علائم متعدد احتمالی ممکن است در بیمار مشاهده شود. تمام علائم بالا میتواند در نتیجه سایر بیماریها نیز مشاهده شود. به همین خاطر لازم است آزمایشهای لازم برای تایید ابتلای فرد به سرطان مری انجام شود.
فودازی شیمی درمانی رادیوتراپی پرتودرمانی آنکولوژی
کلینیک امید تهران: معمولاً علائم اولیه سرطان مثانه با نشانه های عفونت سیستم ادراری و سنگ کلیه اشتباه گرفته می شود. اما شایع ترین نشانه های این بیماری عبارتند از:
- هماچوری (خون در ادرار): متداول ترین علامت سرطان مثانه ، خون در ادرار (هماچوری) است. هماچوری که در نتیجۀ سرطان به وجود می آید کاملاً مشخص است (تغییر رنگ ادرار به صورتی یا قرمز) ، به صورت متناوب است و باعث درد نمی شود. به ندرت کسانی که هماچوری میکروسکوپیک (با میکروسکوپ خون در ادرار دیده می شود ولی رنگ ادرار تغییر نکرده است) دارند ، دچار سرطان مثانه هستند. هر چند ، هماچوری در افرادی هم که سرطان مثانه ندارند زیاد اتفاق می افتد. در یک بررسی، دیده شد که 10% از افرادی که هماچوریِ کاملاً مشخص و 5-2 %از کسانی که هماچوری میکروسکوپیک داشته اند دچار سرطان مثانه بودهاند.افراد بالای چهل سالی که خون به وضوح در ادرارشان دیده می شود، باید کلیه ها ، حالب ها، مثانه و مجرای ادراریشان به دقت بررسی شود.
- درد: درد هم می تواند یک علامت سرطان مثانه باشد. درد ممکن است در پهلوها ،بالای ناحیۀ تناسلی یا در پرینه (حد فاصل بین واژن یا آلت تناسلی مردانه و مقعد) به وجود بیاید. درد پهلو زمانی که کل یا قسمتی از حالب (لولۀ وصل کنندۀ کلیه به مثانه ) هر سمتی مسدود شده باشد می تواند به وجود بیاید. همچنین درد می تواند هنگام ادرار هم ایجاد شود که به آن «دیس یوریا –Dysuria » می گویند.
- علائمی که حین دفع ادرار ممکن است وجود داشته باشد: این علائم ، مثل نیاز مکرر یا فوری به ادرار در شب یا روز، نشت ادرار در راه دستشویی (عدم کنترل ادرار) ، در بیماران مبتلا به سرطان مثانه بسیار شایع است. البته گروه زیادی از افرادی که دچار این علائم هستند، سرطان مثانه ندارند بلکه به خاطر شرایط دیگر، مثل مثانۀ پرکار، عفونت سیستم ادراری یا پروستاتِ بزرگ شده، است.
- سایر علائم: سایر نشانه های سرطان مثانه ، مثل خستگی، کاهش وزن و اشتها معمولاً تا مراحل بالای سرطان مثانه ایجاد نمی شوند.
فودازی شیمی درمانی رادیوتراپی پرتودرمانی آنکولوژی
کلینیک امید تهران: در مرحله اولیه سرطان کبد هیچ علامتی وجود ندارد. با گسترش سرطان، اولین علایمی که به وجود میآیند عمومی و مبهم هستند، برای مثال، ناخوشی، تهوع، کم اشتهایی، کاهش وزن و خستگی. بسیاری از افرادی که به سرطان اولیه کبد مبتلا میشوند علائمی داشتند که مرتبط با بیماری سیروز کبدی است.
در صورتی که پیش از این به سیروز مبتلا شدهاید و وضعیت سلامتی شما به سرعت وخیم میشود، علت آن ممکن است ابتلا به سرطان کبد باشد.
با گسترش بیشتر سرطان، علائم مشخصتری نیز ظاهر میشوند که از قرار زیر هستند:
• درد: درد شکمی در بالای ناحیه کبد
• یرقان: یرقان زرد شدن بدن است. وقتی قسمتهای سفید رنگ چشم شما زرد شد متوجه این بیماری میشوید. این بیماری ناشی از تشکیل بیلی روبین شیمایی است که در کبد ساخته میشود. این اتفاق زمانی میافتد که سرطان، مجرای صفراوی شما را مسدود کند. صفرا و بیلی روبین نمی توانند از کبد خارج شوند.
• خارش ( ناشی از یرقان)
• ورم شکم: علت بروز این مشکل ناشی از خود سرطان کبد است. این بیماری همچنین میتواند ناشی از آب آوردگی شکم باشد که با اختلالات متعدد کبدی به وجود میآید.
فودازی شیمی درمانی رادیوتراپی پرتودرمانی آنکولوژی
کلینیک امید تهران: از جمله علایمی که ممکن است نشان دهنده ابتلا به سرطان ریه باشد، به شرح زیر است:
افسردگی یا تغییرات خلق و خو
به تازگی محققان ارتباط شگفتانگیزی بین اولین تشخیص افسردگی، اضطراب و علایم روانی با سرطان ریه پیدا کردهاند؛ در موارد زیادی، افراد در مرحله اول پیشرفت سرطان ریه و بدون آگاهی از آن پس از ارجاع به بخش مراقبتهای روانی در مییابند که تومور دارند؛ علایم روانی که در این افراد دیده میشود شامل خستگی مفرط، خواب آلودگی، افسردگی، بیقراری و حملههای عصبی بیدلیل است؛ اگر چه هنوز ارتباط بین اضطراب، افسردگی و سرطان ریه روشن نیست اما مشخص شده است که مبتلایان به سرطان ریه بدون دلیل احساس غیرعادی پیدا میکنند.
بیماریهای مکرر
بیماریهای مکرر مانند سرماخوردگی، آنفلوانزا، برونشیت یا ذاتالریه به ویژه در زنان سیگاری میتواند به علت ضعف سیستم دفاعی یا سرطان ریه باشد؛ این بیماریها در بیماران مبتلا به سرطان ریه پس از فروکش کردن علایم بیماری دوباره بروز میکند؛ سرطان ریه با ساکن شدن در بافتهای ریه و لولههای برونشیتی، علایم مشابه به سرماخوردگی یا آنفلوانزا ایجاد میکند؛ این سرطان، ریه را به بیماریها و عفونتها مستعدتر میسازد و سیستم دفاعی بدن که مشغول مقابله با سرطان است کمتر میتواند خود را در برابر میکروبها محافظت کند و در نتیجه دچار عفونتهای جدی از جمله برونشیت و ذاتالریه میشود.
خستگی مفرط
علامت دیگر سرطان ریه، خستگی مفرط و ضعف بدون دلیل است، این احساس خستگی مانند زمانی است که به تب، سرماخوردگی یا آنفلوانزا مبتلا شدهاید و قادر به بلند شدن از جا نیستید؛ علت این خستگی رها شدن مادهای در خون است که از طریق تومورهای سرطانی روی میزان اکسیژن و سلامت گلبولهای قرمز و عملکرد غده فوق کلیوی تأثیر میگذارد؛ غده فوق کلیوی به طور مستقیم تحریک کورتیزول را کنترل میکند از آنجا که خستگی مفرط میتواند به علت بیخوابی و کار بیش از حد باشد، از علت آن مطمئن شوید و سپس به پزشک مراجعه کنید.
ضخیم و دردناک شدن نوک انگشتان
ضخیم شدن نوک انگشتان دلایل زیادی دارد اما شایعترین آن سرطان ریه است؛ بیشتر مردم به اشتباه این علایم را به آرتریت ربط میدهند؛ ناخنها متورم، قرمز یا کمی گرم میشود و فرد در برداشتن اشیاء مشکل پیدا میکند؛ علت این علایم، رهایی «سیتوکینز» یا ماده شیمیایی دیگری در خون است که باعث رشد بافت و استخوان در زیر ناخن میشود.
از دست دادن اشتها یا کاهش بیدلیل وزن
اگر بدون تغییر در شیوه زندگی دچار کاهش وزن شدید یا اینکه به غذاهایی که قبلاً دوست داشتید تمایلی ندارید جای نگرانی دارد؛ سرطان ریه با علایمی مانند کاهش وزن و از دست دادن اشتها، سخت نفس کشیدن و کم اشتهایی خود را نشان میدهد؛ درد معده باعث حالت تهوع می شود؛ از دست دادن اشتها هنگامی رخ میدهد که سرطان به کبد سرایت کرده است؛ به علایم توجه کنید تا مطمئن شوید ناشی از ناراحتی رودهای، مسمومیت غذایی، نفخ یا قاعدگی نیست؛ اگر بیاشتهایی و کاهش وزن ادامه پیدا کند بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
رشد غیر طبیعی سینه در مردان
این مشکل میتواند نشانه یک مشکل جسمی نهفته باشد؛ تغییر در اندازه میتواند در یک سینه یا هر دو سینه اتفاق بیفتد؛ با متابولیزم سلولهای سرطانی، هورمونی در خون رها میشود و سندرومی به نام «پارانئوپلاستیک» به وجود میآید؛ این ناهنجاری هورمونی میتواند به رشد غیر طبیعی سینه در مردان منجر شود؛ این مسئله را حتماً با پزشک در میان بگذارید، زیرا علت آن میتواند اضافه وزن هم باشد اما باید احتمالات دیگری را نیز در نظر گرفت.
نفس تنگی
حدود 15 درصد موارد سرطان ریه، در افراد غیر سیگاری مشاهده میشود و علت آن هم قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا یا مواد شیمیایی است؛ اگرچه نفس تنگی یکی از شایعترین علایم سرطان ریه است، اغلب مردم به آن توجه نمیکنند یا اینکه آن را به بیماری دیگری ارتباط میدهند؛ سرطان میتواند در کیسههای هوایی یا لوله برونشیتی که به ریه راه پیدا میکند به وجود بیاید؛ رشد تومور در ورود و خروج هوا به ریه مشکل ایجاد میکند.
سرفه و گرفتگی صدا
برخی افراد مبتلا به سرطان ریه که بیماریشان تشخیص داده شده است به یاد میآورند که در گذشته دچار تغییر در صدا یا سرفههای مکرر طولانی چند ماهه یا بیشتر بودند و آن را به آلرژی یا بیماری دیگری ربط داده بودند؛ در این موارد فرد مرتب به صاف کردن صدا نیاز پیدا میکند؛ تولید بزاق افزایش پیدا میکند؛ صدا کمی خشن میشود؛ سرفهها خشک یا همانند هنگام سرماخوردگی است؛ رنگ خلط ممکن است کمی قهوهای باشد؛ گاهی در بزاق دهان کمی خون مشاهده میشود؛ با ایجاد انسداد در لوله برونشیت یا ریه به علت تومور در حال رشد خلط متراکم میشود؛ تومورهای ریه ممکن است روی تارهای صوتی و حنجره ها فشار وارد کند در صورت مشاهده سرفههای مزمن یا خونی حتماً باید به پزشک مراجعه شود.
ضعف عضله
خستگی در هنگام انجام کارهای ساده مانند حمل خرید منزل یا کارهای فیزیکی میتواند علایم اولیه برخی انواع سرطان باشد؛ کارهایی مانند بالارفتن از پلهها، انجام کارهای منزل سختتر یا غیر قابل انجام به نظر میآید؛ ورزشهایی را که قبلاً خوب انجام میدادید نمیتوانید کامل انجام دهید؛ سلولهای سرطانی ماده شیمیایی رها میکند که در فعالیت طبیعی گلبولها اختلال ایجاد میکند و باعث کم خونی یا کاهش میزان سدیم و افزایش میزان کلسیم خون میشود؛ گسترش سرطان ریه به مغز میتواند در یک طرف بدن ضعف ایجاد کند.
درد معده، کمر، شانه و سینه
درد سینه یا کمر که به علت رشد تومور به وجود میآید یا درد در قسمت سینه یا ریه به راحتی با درد عضله اشتباه گرفته میشود و ممکن است از نشانههای ابتلا به سرطان ریه باشد؛ گاهی نیز درد در معده حس و با ناراحتی گوارشی اشتباه گرفته میشود؛ سرطان ریه با وارد کردن فشار به طور مستقیم از طریق تومور یا با تحریک اعصاب که از این قسمت عبور میکند به طور غیر مستقیم درد ایجاد میکند؛ گاهی مواقع که مغز از تومور پیغام دریافت میکند فرد در سینه، گردن و شانه احساس درد میکند؛ سلولهای سرطانی میتواند در قفسه سینه درد ایجاد کند؛ تومور روی اعصاب فشار وارد و در نتیجه درد در شانه، زیر بغل یا قسمت پایین دست ایجاد میکند؛ به محض احساس درد بیدلیل در سینه، شانه، کمر یا معده فوراً به پزشک مراجعه کنید؛ درد سینه علامتی است که در یک چهارم بیماران مبتلا به سرطان ریه دیده میشود.
سایر علائم و نشانه ها ممکن است در اثر کسترش این سرطان به سایر بخش های بدن باشد که شامل سر درد، ضعف، درد، شکستگی استخوان، خونریزی و یا لخته شدن خون باشد.
فودازی شیمی درمانی رادیوتراپی پرتودرمانی آنکولوژی
کلینیک امید تهران: اکثر تومورهای روده تا مراحل پیشرفته بدون علامت هستند و حتی علائم آن برای این بیماری اختصاصی نیست، به همین دلیل بسیاری از افراد مبتلا به این سرطان در ابتدا به دلیل علائمی چون خونریزی، درد شکم و تغییر در اجابت مزاج به پزشک مراجعه می کنند و متوجه این بیماری میشوند؛ با این وجود این بیماری دارای علایم خاصی می باشد که در صورت مواجه با آنها، باید به پزشک مراجعه کرد.
از آنجا که این علائم بر اساس محل تومور تفاوت دارند، باید به این نکته توجه شود که اغلب تومورهای قسمت چپ روده با درد، خونریزی، اسهال، دل پیچه و نفخ همراه هستند در حالی که تومورهای قسمت راست روده، اغلب با ضعف، بی حالی، کم خونی و لاغری تظاهر پیدا می کنند.
سایر علایم که می تاوند نشانه این نوع بدخیمی باشد عبارتند از:
• دفع خون روشن
• دفع مدفوع خونی
• کاهش قابل ملاحظه وزن
• احساس خستگی، رخوت و تنبلی، سستی (بدلیل کم خونی)
• یبوست (دفع مدفوع کمتر از سه بار در هفته یکی از نشانه های سرطان روده بزرگ می باشد)
• احساس سنگینی و پُری شکم (به علت اینکه تومور در انتهای روده رشد می کند)
• تهوع و استفراغ (به چند دلیل به وجود می آید: کاهش جریان خون، درد و یبوست)
• گاز معده و نفخ
• دل پيچه
• تغيير در اجابت مزاج بهصورت باريک شدن قطر مدفوع
• یرقان و زردی پوست یا صلبیه
• کرامپ یا گرفتگی معده
• دردهای قولنجی معده
• درد مقعد
فودازی شیمی درمانی رادیوتراپی پرتودرمانی آنکولوژی
کلینیک امید تهران: به طور کلی سرطان خون با علایم زیر قابل شناسایی است:
لکه های بنفش یا جوش های ریز و قرمز روی پوست: این جوش و لکه ها، اغلب به صورت خوشه ای ظاهر می شوند.
درد استخوان و مفصل: درد عمیق استخوان ها، یکی از علایم آشکار سرطان خون است. درد هنگامی بروز می کند که مغز استخوان، بر اثر تراکم غیرعادی سلول های سفید خون منبسط می شود. استخوان های بلند پا و دست، اصلی ترین محل بروز این درد است.
سردرد: یکی از علایم این بیماری که به ندرت گزارش می شود، سردرد مکرر، شدید و طولانی است. برخی بیماران با سردرد از خواب بیدار می شوند. رنگ پریدگی همراه با سردرد نیز از دیگر علایم آن است، زیرا جریان خون به مغز و ستون فقرات محدود می شود. در برخی موارد فرد دچار صرع نیز می شود.
افت میزان گلبول های قرمز سالم: با پایین آمدن تعداد گلبول های قرمز، سلول ها قادر به اکسیژن رسانی به تمام بدن نیستند. در نتیجه فرد دچار کم خونی و خستگی مفرط می شود که به صورت ضعف عضله و کمبود انرژی جسمی و بی خوابی آشکار می شود. در این شرایط فرد قادر به انجام دادن کارهای روزمره نیست. برخی بیماران دچار افسردگی یا کسالت می شوند.
خونریزی بدون دلیل: هر نوع خون ریزی بدون علت می تواند از علایم سرطان خون باشد. این بیماری، میزان پلاکت خون را پایین می آورد و مانع از لخته شدن خون می شود. همچنین قطع نشدن خون ریزی ناشی از بریدگی، خون دماغ شدن مکرر و بدون دلیل و خون ریزی از لثه از علایم این بیماری است. زنان نیز در دوران قاعدگی، دچار خونریزی غیرعادی و طولانی مدت می شوند.
کبودی: کبودی ناگهانی و بدون علت نیز از علایم این بیماری است. این کبودی ها اغلب در انگشتان، بین انگشتان، دست ها، شکم و کمر ظاهر می شود و تیره تر از کبودی های معمولی است.
کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن: سرطان خون شدید یا مزمن، سیستم ایمنی بدن را ضعیف می کند و فرد دچار تب های شدید می شود، زیرا سلول های سرطانی خون، سلول های سفید خون را به بیرون می راند. با کم شدن سلول های سفید خون، این سلول ها قادر نیستند از بدن در برابر عفونت محافظت کنند.
کاهش اشتها: این حالت امری عادی است. گاهی فرد بدون این که متوجه شود به تدریج وزن کم می کند. این امر می تواند به علت خستگی و ضعف شدید باشد.
در لوسمی شدید، سلول های سفید خون در ستون فقرات یا مغز تراکم پیدا می کند و این امر منجر به بروز مشکلات متعددی از جمله حالت تهوع، استفراغ، اسهال یا یبوست می شود.
کمبود اکسیژن: هنگامی که اکسیژن کافی در خون جریان ندارد، فرد دچار تنگی نفس می شود.
ورم کبد یا طحال: با پیشرفت لوسمی شدید، کبد یا طحال دچار ورم و فرد دچار درد شکم می شود یا احساس پری در زیر دنده ها می کند. برخی در ناحیه تحتانی کمر احساس درد می کنند.حالت تهوع، استفراغ و از دست دادن اشتها اغلب با ورم کبد یا طحال ارتباط دارد.
فودازی شیمی درمانی رادیوتراپی پرتودرمانی آنکولوژی
کلینیک امید تهران: نشانه ها و علایم سرطان تخمدان فقط خاص این نوع سرطان نبوده و ممکن است با علایم سایر بیماری ها از قبیل مشکلات گوارشی مشابه باشد. علایم و نشانه های این بیماری می تواند، شامل:
• فشار شکمی، ورم، نفخ و احساس پربودن شکم
• دردها و ناراحتی های لگنی
• سوءهاضمه، باد شکم و یا تهوع مداوم
• تغییر در اجابت مزاج از قبیل یبوست
• تغییردر ادرار از قبیل تکرر ادرار
• کاهش اشتها و یا سریع سیر شدن
• بی حالی و فقدان انرژی همیشگی
• کمر درد
• افزایش سایز دورشکم و تنگ شدن لباس ها
فودازی شیمی درمانی رادیوتراپی پرتودرمانی آنکولوژی
کلینیک امید تهران: در بیشتر موارد، سرطان پروستات در مراحل اولیه آن آشکار نیست. نشانه های این سرطان ممکنست در هر مردی متفاوت باشد و هر یک از این نشانه ها ممکنست در اثر عواملی جز سرطان نیز ایجاد شوند. در نتیجه، غربال گیری روتین به شکل معاینات دیجیتالی مقعد (DRE) و تست های خاص هورمون اندروژن از پروستات (PSA) ، اهمیت ویژه ای دارند.
نشانه های مربوط به ادرار در سرطان پروستات
به علت نزدیک بودن غده پروستات به مثانه و مجرای ادرار، ممکنست سرطان پروستات با تعدادی از نشانه های مربوط به ادرار همراه باشد. بسته به سایز و موقعیت، ممکنست که توموری مجرای ادرار را فشار دهد و آن را محدود کند و در نتیجه جلوی جریان ادرار را بگیرد. برخی از علائم مربوط به سرطان پروستات مربوط به ادرار اینها هستند:
• احساس سوزش یا درد در حین ادرار کردن
• سختی در ادرار کردن و یا دشواری در شروع و قطع ادرار
• دفعات زیاد ادرار کردن در هنگام شب
• وجود خون در ادرار
• وجود خون در اسپرم
• دشواری در نعوظ
فودازی شیمی درمانی رادیوتراپی پرتودرمانی آنکولوژی
کلینیک امید تهران: مهمترین علامت بدخیمی استخوان درد است. این دردها در ابتدا بیشتر شب ها یا در زمان فعالیت اتفاق میافتند و ممکن است چند هفته، چند ماه یا حتی سالها طول بکشد و حتی گاهی اوقات می توان این تومورها را به شکل یک توده یا غده دقیقاً روی استخوان یا بافت های اطرافش حس کرد.
تورم : یکی دیگر از علائم سرطان استخوان تورم موضعی در یک ناحیه از بدن است. این تورم ممکن است بصورت یک توده موضعی به توسط بیمار لمس شود
شکستگی : سرطان استخوان ممکن است استخوان را ضعیف کرده و موجب شکستگی آن شود. وقتی یک استخوان مبتلا به سرطان شکسته میشود معمولا بیمار اظهار میکند مدتها دردی خفیف در اندام داشته است که به ناگهان شدت آن زیاد میشود. به شکستگی که در زمینه سرطان ایجاد میشود شکستگی مرضی یا شکستگی پاتولوژیک میگویند
از دیگر علایم این بدخیمی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تب
- سرد شدن بدن
- عرق کردن در شب
- کاهش وزن بی دلیل.
گفتنی است گاهی اوقات سرطان استخوان هیچ نشانه خاصی ندارد. این سرطان معمولاً در چکاپ های معمولی تشخیص داده می شود.